5 tips voor kinderen die rouwen

Ben jij iemand verloren van wie je veel hield? Dan ben je waarschijnlijk in de rouw, of je nou kind of volwassene bent. Dit is een blog vol met tips over rouw, en hoe je daar mee om kunt gaan. Hij is speciaal bedoeld voor kinderen. Maar ook ouders en grootouders mogen deze blog lezen!

1. Rouw klinkt als iets dat heel erg eng is. Iets dat je het liefste nooit wil voelen. Maar rouw hoort bij het leven. Je voelt rouw wanneer je iets of iemand waar je heel erg veel van hield verliest. Ze zeggen ook wel eens: rouw is de achterkant van liefde. Net zoals een medaille twee kanten heeft, heeft ‘houden van’ dat ook. Je kunt dus wel proberen om nooit verdrietig te zijn omdat je iets of iemand verloren bent, maar dat kun je alleen doen door niet meer van dingen te houden en te genieten. En dat is geen goed idee. Wees dus niet bang voor rouw. Het hoort erbij en de meeste mensen leren er mee om gaan.

2. Bij rouw denk je aan het verlies van een mens. Maar je kunt over allerlei dingen rouwen. Het is helemaal niet gek als je je heel verdrietig voelt als je huisdier waar je zo van hield dood is gegaan. En mensen kunnen ook rouwen als ze hun baan verliezen, of heel ziek worden. Als je ouders gaan scheiden hoort rouw er ook bij. Je voelt dus rouw in veel meer situaties dan wanneer iemand dood gaat. Je bent in de rouw wanneer je iets belangrijks verliest. En het maakt niet uit of dat belangrijks een persoon is, of een dier, of je gezondheid.

 

3. Er zijn verschillende manieren om met rouw om te gaan. En het is niet zo dat een van die manieren beter is dan de andere. Het maakt dus niet uit of jij het liefst tekent als je je verdrietig voelt, of afleiding zoekt door heel hard een rondje te gaan fietsen, of het liefst bij je papa of mama op schoot kruipt. Je mag, wanneer je je rot voelt over een verlies, zelf kiezen wat je dan doet. En je papa en mama en broers en zussen mogen dat ook. Iedereen mag op zijn eigen manier rouwen. De ene manier van rouwen is niet beter dan de andere manier.

4. Rouw is heel rommelig. Waarschijnlijk denk je dat je, als je iemand verliest, vooral verdrietig zult zijn. Maar er zijn nog een heleboel andere emoties die je ook kunt voelen wanneer je rouwt. Je kunt je opgelucht voelen dat iemand niet meer hoeft te lijden. Of boos over dat je in de steek gelaten bent. Of schuldig, omdat je wel eens ruzie hebt gemaakt met degene die dood gegaan is. Rouw is een heel rommelig proces waar je waarschijnlijk een heleboel dingen door elkaar voelt. Dat hoort erbij. Daar hoef je niet van te schrikken.

 

 

5. Het is helemaal niet raar om soms om hulp te vragen. Sommige dingen kun je nou eenmaal niet in je eentje doen, en rouwen is daar een van. Schaam je daarom niet om iemand te vragen om een knuffel, of om te luisteren als je wil vertellen hoe je je voelt. Om hulp vragen is een manier om goed voor jezelf te zorgen, en dat is heel belangrijk wanneer verdrietigs gebeurt. En als jij ziet dat je oma of je papa of broer verdrietig is, kun je ze vragen of je ze misschien kunt helpen. Vaak voelen jullie je daar allebei beter door! Vraag om hulp als je die kunt gebruiken en kijk ook eens of je iemand anders kunt helpen.

Wil jij meer hulp om met een verlies om te gaan?  Het Doorleefboek is er speciaal voor jou. Het Doorleefboek staat vol met oefeningen die je als kind op de basisschool met een hulp-volwassene kunt doen. Hierdoor voel je dat je er niet alleen voor staat.

Ellen