Hulp-volwassene gezocht!

Stel je voor, je bent 7 en je moeder gaat dood. Je vader is totaal van de wap. Je jongere zusje snapt nog niet zo goed wat er allemaal eigenlijk gebeurt, maar voelt zich ellendig. Jij bent verdrietig, boos en bang. Zou het dan niet heel erg fijn zijn wanneer er een volwassene was, iemand die je vertrouwt, die jou kan troosten en bij wie je je veilig voelt? Iemand die tijd maakt om je te helpen om door deze periode heen te komen? Dit soort volwassenen bestaan. Ik heb ze zelf om me heen gehad toen mijn ouders overleden. Deze volwassenen zijn de sleutel tot het goed doorstaan van een moeilijke periode. Onderzoek toont zelfs aan dat een van de belangrijkste dingen die bepalen of een kind na een zware gebeurtenis in zijn leven het verkeerde pad op gaat, de aanwezigheid van een dergelijke volwassene is. Heeft een kind iemand buiten zijn of haar eigen gezin waar hij of zij terecht kan voor ondersteuning? Dat kind doet het in het latere leven veel beter dan kinderen die dit soort steun buiten de deur niet hadden. Als jij zo’n volwassene bent voor een kind, dan maak je dus echt een verschil!

Wat is een hulp-volwassene?

Dit gegeven (een volwassene van buiten die betrokken is bij een kind en het kind helpt zelf een gezonde volwassene te worden) is de basis van het Doorleefboek. Dit is een boek voor kinderen tussen 6 en 10 die een belangrijke persoon zijn verloren. Dat kan zijn door overlijden, maar ook wanneer bijvoorbeeld je vader door een scheiding ineens niet meer in beeld is spreek je van verlies. Het Doorleefboek koppelt een kind dat een verlies geleden heeft aan een hulp-volwassene. Dat is iemand zoals hier boven, een bekende van het kind (en zijn of haar ouders) die er bewust voor kiest om dit kind te begeleiden. Deze hulp-volwassene krijgt hulp uit het Doorleefboek in de vorm van informatie en achtergronden over rouw bij kinderen en hoe daar mee om te gaan. In het Doorleefboek staan ook een heleboel oefeningen en opdrachten die je als hulp-volwassene met je hulp-kind kunt doen. En er staan verhalen in over dieren (Pingo, Lichtes, Mimuis en Barra) die rouwen.

Word jij een hulp-volwassene?

Waarschijnlijk ken jij wel een kind met wie je een goede band hebt. Een neefje of nichtje, of een zoon of dochter van goede vrienden. Als je weet dat er in het gezin van dit kind iets aan de hand is dat ook zijn impact heeft op dit kind, dan is het een goed idee om eens te kijken of jij een hulp-volwassene zou kunnen zijn voor dit kind. Je hoeft hier geen opleiding voor te doen of speciale kwaliteiten voor te hebben. Je hoeft zelfs geen hele gekke, dure of gedurfde dingen te doen. Elk kind dat in zwaar weer zit is gebaat bij een vast iemand die tijd maakt, luistert, aandacht heeft en niet te snel oordeelt. Iemand die er voor langere tijd zal zijn en die mee wil helpen om het kind goed te doen opgroeien. Iemand van wie je op aan kunt. Iemand die het netwerk rondom het kind (bestaande uit het gezin, opa’s en oma’s en andere mensen) wil versterken.

Natuurlijk moet je even met de ouders van dit kind en met het kind zelf overleggen of zij dit ook zien zitten. Maar ik durf te wedden dat als je dit gesprek aangaat, de reacties op je voorstel wel eens heel positief zouden kunnen zijn. Wil je meer weten over het Doorleefboek en hoe dat er uit ziet? Lees deze blog.

Laten we allemaal samen beslissen dat we, als we een kind kennen dat onze hulp nodig heeft, er over denken om deze speciale positie in het leven van dit kind in te nemen. Je weet niet half hoeveel verschil dat kan maken!