Hulp-volwassene of professional?

Hoe weet je of een kind dat rouwt professionele hulp nodig heeft? Rouw is een normaal proces dat iedereen eens of meerdere malen in zijn of haar leven doormaakt. En de meeste mensen komen zonder al te veel kleerscheuren uit een rouwproces. Dit geldt ook voor kinderen. Dat betekent natuurlijk niet dat een kind dat rouwt niet geholpen kan zijn met extra aandacht, troost en medeleven van een hulp-volwassene. Maar over het algemeen kan rouw worden gezien als een natuurlijk proces dat bij het leven hoort.

Dit kan gebeuren

Maar stel je dan toch even voor: je beste vriendin overlijdt en haar man blijft achter met 3 kinderen. Het gezin doet wat het kan om overeind te blijven en slaagt daar soms beter in dan andere keren. Je merkt dat de oudste dochter zich steeds meer verantwoordelijk opstelt om het gezin draaiende te houden, ook al is ze pas 8. Wat kun jij dan doen, als betrokken volwassen persoon, om dit kind (en daarmee het hele gezin) te ondersteunen? En werkt dat net zo goed als wanneer deze oudste dochter met een professional zou gaan praten?

 

 

Professionele hulp

Allereerst: ik ben helemaal niet tegen het inzetten van professionals. Ik ben er zelf een, en ik denk dat in sommige situaties, wanneer een rouwproces lang duurt en het een kind niet lukt om de stappen te zetten die nodig zijn om weer ‘normaal’ verder te gaan met zijn of haar leven, hulp van een professional nodig kan zijn. Een professional heeft afstand tot de situatie (waardoor je soms beter kunt zien wat er precies gaande is), heeft een heleboel kennis en ervaring (en weet vaak goed hoe te handelen) en kan een tijdje lang met een kind meelopen in een moeilijke situatie.

Hulp-volwassene

Wat een professional niet kan bieden is een situatie waarin het kind liefde ontvangt van iemand die bij hem of haar betrokken is en dat zijn hele leven zal blijven. Een professional knuffelt een kind niet, brengt het kind niet naar bed, haalt het kind niet van school en leert zijn of haar vriendjes niet kennen. Een professional weet niet hoe dingen nu eenmaal gedaan worden in een gezin, zodat hij of zij zich daaraan aan kan passen. Dat is wat jij, als bekende van het gezin wel allemaal kan doen. Jij kan daarmee op een andere manier dan een professional een grote positieve invloed hebben op een kind. En je bent daarmee misschien wel net zo waardevol als de professional.

Hulp voor de hulp-volwassene

Het Doorleefboek helpt je in deze taak, het bijstaan van een kind dat rouwt met wie jij een band hebt. Het boek geeft je hele praktische handvatten voor wat je met dit kind kunt bespreken en hoe je dat spelenderwijs kunt doen. Het geeft je ook achtergrondinformatie over rouw bij kinderen en wat je wat dat betreft kunt verwachten. Het Doorleefboek is daarmee een goede tool om een betrokken volwassene te veranderen in een geweldige hulp-volwassene. Een volwassene die er voor kiest om een kind bij te staan in een moeilijke situatie. Een volwassene die een verschil wil maken.