Schuldgevoel

Een schuldgevoel kan een enorme impact hebben op iemand die rouwt. Deze blog vertelt het verhaal van Fenne, met wie alles aan de buitenkant oké lijkt te zijn, maar die van binnen verteerd wordt door een schuldgevoel over de dood van haar moeder. Deze blog is geschreven voor de website van Ik Mis Je, een platform waarop je bezig kunt zijn met je verdriet, door het lezen van troostende blogs en verhalen van anderen die hetzelfde doormaken als jij.

 

Fenne lijkt goed om te kunnen gaan met haar moeder’s overlijden. Ze mist haar moeder vreselijk, maar ze heeft er niet zoveel last van in haar dagelijks leven. Toch vermoedt rouwcoach Ellen dat er meer schuilgaat achter Fenne’s brede glimlach…

Er klopt iets niet…

Fenne zat met een vastberaden glimlach tegenover me. Ja, het ging best, zei ze. Ze miste haar moeder wel heel erg, maar had daar in haar dagelijkse leven niet zo’n last van. In de klas kon ze, zoals altijd, goed mee. Ze had vriendinnen met wie ze leuke dingen deed. Die wisten het wel van haar moeder, maar ze hadden het er weinig over.

Het klonk alsof Fenne goed wist om te gaan met het verdriet over haar overleden moeder. Het was ook al meer dan een jaar geleden gebeurd, dus dat was niet onverwacht. Maar toch had haar vader haar naar me toe gestuurd omdat Fenne in het afgelopen jaar nooit openlijk over haar moeder had gerouwd. Hij maakte zich zorgen om haar. En ook ik als rouwcoach had het gevoel dat er iets niet helemaal klopte.

Wil je de volledige blog lezen? Ga dan naar de website van Ik Mis Je.