Unieke rouwboeken komen uit

Een blog geschreven door afscheidsfotograaf Boukje Canaan. De volledige tekst is te vinden op afscheidsmomenten.nl.

Het Doorleefboek

Boukje Canaan en ik ontmoetten elkaar afgelopen zomer en spraken over het Doorleefboek. Dit is een boek voor kinderen in de basisschoolleeftijd die rouwen en de volwassene (die hulp-volwassene genoemd wordt) die samen met het kind aan de slag gaat om deze rouw goed te doorleven. Vol enthousiasme vertelt Ellen hoe ze op een ochtend wakker werd met het idee voor het Doorleefboek.

Waar komt deze drang tot het schrijven van een boek vandaan?

Ellen is zelf jong wees geworden. Ze verloor haar moeder toen ze vier jaar oud was en zeventien jaar later verloor ze haar vader. Gelukkig heeft Ellen plekken gekend waar ze zichzelf kon zijn, buiten haar eigen thuis. Een huis waar ze altijd welkom was en wist waar de koekjes lagen. Dit heeft haar veel steun gegeven waar ze nu nog de vruchten van plukt. Want ze kan vanuit haar eigen ervaring heel goed een luisterend oor zijn voor wie het nodig heeft. Ze werkt als coach en merkt dat, wie ze ook begeleidt, het altijd gaat over pijn en verlies. Ze besloot zich hierin te specialiseren.

Hulp-volwassene

Ellen vertelde dat de keuzes die kinderen maken die een verlies hebben meegemaakt te maken hebben met hoe ze veiligheid bij anderen hebben ervaren tijdens de rouw. Hoe zij met hun gedachtes en gevoelens bij iemand terecht hebben gekund maakt dat ze kunnen kiezen tussen ‘goed en slecht’.

Ellen vertelde dat, hoe een kind door een periode van rouw komt, afhangt van hoe veilig het zich in deze periode voelt bij de mensen om zich heen. Een kind heeft tijd en ruimte nodig om te kunnen rouwen, maar ook een luisterend oor en lichamelijke warmte. Hoe veiliger het kind zich voelt, hoe meer het zijn of haar gedachten en gevoelens kan delen. Hierdoor snapt een kind beter waar het doorheen gaat.

Lees verder op www.afscheidsmomenten.nl.