Voor wie is het Doorleefboek?

Soms heb je dat. Zo’n moment waarop dingen op hun plek vallen. Een ‘aha-erlebnis’ (om het in mooi Duits te zeggen).  Een moment waarop ineens een lichtje gaat branden. Waarop je ineens weet hoe het zit of hoe het moet. Begin van dit jaar had ik zo’n erlebnis. De ‘aha’ van afgelopen januari (2017) heet het Doorleefboek. En nu is het moment daar om jullie er over te vertellen.

Het Doorleefboek is een boek voor kinderen tussen de 6 en de 10 die rouwen. In dit boek staan allerlei opdrachten die deze kinderen kunnen doen, om ze meer begrip te geven over rouw, om ze leren om te gaan met hun gevoelens rondom die rouw, om ze dingen te laten doen en maken om deze gevoelens te uiten en om hun netwerk te versterken.

Het versterken van het netwerk

Die laatste, het versterken van het netwerk, dat is de kern van de ‘aha’. Want als je als kind een belangrijk iemand verliest (bijvoorbeeld een van je ouders), dan is de rest van je netwerk (je overgebleven ouder, en de andere mensen die erg veel van de overledene hielden) ook totaal ontregeld door dat verlies. Je verliest dus niet alleen een overledene, maar ook een stukje van alle mensen om je heen. Dat kan je als kind heel erg eenzaam maken.

Daarom zoeken we in het Doorleefboek een volwassene, die het kind goed kent en vertrouwt, maar die ietsje verder weg staat van de rouwsituatie. Deze volwassene, de hulp-volwassene, begeleidt het kind door het Doorleefboek. Dat betekent dat ze oefeningen samen doen, en zo samen aan de slag gaan met de rouw van het kind. De hulp-volwassene krijgt hierbij hulp van Barra, Mimuis, Lichtes en Pingo. Zij hebben allemaal een verlies geleden en laten de kinderen zien welke emoties zij voelen rondom dit verlies. Wil je deze 4 dieren leren kennen? Kijk dan dit filmpje.

Hoe help je dan precies?

Het Doorleefboek is ontstaan vanuit het idee dat mensen een kind dat iemand verloren heeft graag willen helpen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk, want hoe doe je dat dan precies. Zelfs als je een goed boek leest over kinderen en rouw, dan is het daarna nog steeds een klus om de kennis uit dit boek te vertalen naar praktische dingen die je met een kind kunt doen. Het Doorleefboek biedt je precies dat: praktische handvaten, opdrachten en oefeningen om samen met een kind echt aan de slag te gaan. En natuurlijk staat het ook boordevol kennis, tips en informatie die je als hulp-volwassene nodig hebt om je hulp-kind goed te kunnen begeleiden.

Dit  bericht verscheen voor het eerst in 2017