Waarom ‘Bel me als je iets nodig hebt’ niet werkt

Wanneer je in diepe rouw bent is het heel moeilijk om anderen om hulp te vragen. Daarom werkt het vaak niet om te zeggen: ‘Laat me weten als ik iets voor je kan doen.’ Degene die dit zegt bedoelt het natuurlijk goed, maar je helpt de rouwende niet. Wat werkt dan wel? Deze blog is geschreven voor de website van Ik Mis Je, een platform waarop je bezig kunt zijn met je verdriet, door het lezen van troostende blogs en verhalen van anderen die hetzelfde doormaken als jij.

Je hoeft maar te bellen

Els is 67 jaar. Ze houdt van koken, fietsen en dansen. Waar ze vroeger hele buffetten maakte voor familiefeesten bakt ze nu vaak een ei als avondeten. Fietsen doet ze alleen om naar de winkel te gaan, maar haar lange tochten zijn voorbij. En gedanst heeft ze al heel lang niet meer. Toen haar man Peter twee jaar geleden overleed raakte ze in een diep dal. En ze weet niet hoe ze uit dat dal moet krabbelen. Het kost haar al haar energie om de dagelijkse taken voor elkaar te krijgen, en leuke dingen doen met anderen schiet er al helemaal bij in. Els zou heel graag iemand om zich heen hebben die haar een beetje kan helpen. Maar ja, ze vindt het doodeng om om hulp te vragen.

‘Het onderhouden van contacten kan je ineens heel veel energie kosten.’

Marjan heeft, toen Peter overleed, tegen Els gezegd dat ze altijd voor haar klaar stond. Dat Els maar even hoefde te bellen als ze iets nodig heeft. Het contact met Els is ondertussen verwaterd en dat maakt Marjan heel verdrietig. Ze voelt wel aan dat Els het niet gemakkelijk heeft, maar durft ook niet ongevraagd bij haar langs te gaan. De gezellige middagen waarin ze samen in de tuin werkten en over alles spraken zijn voorbij. Marjan mist haar vriendin.

De volledige blog over Els en Marjan vind je op de website van Ik Mis je.